Järjekordne une näide

Alles paar nädalat tagasi oli selline klassikaline olukord, kus poja ei soovinud magada. Tee või tina! Ühesõnaga, meil on tavapäraselt selline rütm, et 2 und päevas. Ärkamisega nii 8-9 kandis ja siis millalgi esimene ja sõltuvalt sellest teine uni ja siis sõltuvalt sellest läheb kas 7, 8 või 9 magama. Klassikaliselt hommikul 2-2,5h üleval, siis uni, siis 3-4h üleval ja siis õhtul võib jälle olla 3-4 h üleval, aga kui mingil põhjusel uned on lühidad olnud, siis vabalt suudab ka 5h olla üleval.
Ja ühel nädalavahetusel õnnestuski nii, et ta oli laupäeval 7 ja pühapäeval 6,5h üleval.
Mida ma siis teen? Ma proovin esialgu alati "õigel" ajal (öeldakse, et ei tohi seda maha magada, muidu üleväsimus) teda rinnaga unne saada. Kui see ei õnnestu, siis, kõht täis vitsutatud, võiks ju süles kussutades jääda? Ei. Mõnikord õnnestub küll - peamiselt püstiasendis. Hälliasendis talle pole kunagi meeldinud. Erand on, kui ma istun kiiktoolis, autos või kuskil mujal tugitoolis rinna andmise ajal. Aga niisama? Siis pigem püsti. Kui see feilib, siis ma panen ta uuesti mängima. Enamasti rõõmustab, aga nii 2 minuti pärast tahab jälle sülle. Loogiline samm on siis linasse või uuesti rinda või näiteks suvel panin sageli ka õue või autosse. Siis oli lihtne - ilma riieteta sai seda ju teha. Kärusse panek on sel hetkel juba välistatud - tuleks vaid kisa. Ja kui siis ka ei õnnestu, tasub see uinak juba vahele jätta ja oodata järgmist (ööund).
Täna on sama olukord. Peale 2h oli poiss viril. Siis 3h pealt proovisin süles ja rinnaga ja uuesti süles. Siis linas. Vahepeal andsin püreed. Mees tuli ka appi - teesklesime voodis mõlemad magamist. Nothing. Nüüd on juba kohe 5 tundi üleval olnud ühe lõunauinaku peal ning strateegia on, et ootame ööune nüüd ära ja väsitame. Taktika - vann. Nii et ahjujuurikad on ahjus, liha ka ja lähen vett soojaks laskma (me peame ootama oma 4 minutit, kuniks soe vesi torudesse jõuab).
Eeldus on, et kell 7 läheb magama, olles siis 6h järjest üleval olnud.
Teooriad? Mitmed. Kas need on tõsi? Kunagi ei saagi teada, sest tema ajusse ju ei näe, saab vaid endale sobivama juures peatuda.

1 comment:

  1. Mul oli Mesilasega ka umbes samal ajal rütmimuutus. Muidu kaks und, aga hakkas vaikselt ühe une peale nihkuma. Ja müstiline on see, et päevaune aeg on ikkagi samal ajal, kas üks v kaks und. Et kui jäi ainult ühe une peale, siis a la 8 ajal ärkas ja tuttu kell 12-13 ajal ja siis alles ööunne. Et see päeva teine pool võis tal täitsa pikk olla, ilma et ta oleks jorisenud või ära väsinud.

    Ja seda puuki ma ka tean. Vahelduva eduga vahel on, vahel mitte. Nüüd on paar kuud jälle puuk olnud, koguaeg sülle või siis näpust kinni ja et ma kaasa tuleks, kus t mängida tahab. Siis nõudlikult patsutab põrandal kohta, kuhu ma istuda tohin või pean :D

    ReplyDelete