Uneosakond

Mingist regulaarsusest on vara rääkida, nagu kõik ammu hoiatasid. Et beebi muudab sada korda enda unevärki. Nagu ka söögivärki.
Seda muidugi, mis kell mingid tegevused toimuvad enne und ehk nn unerutiin, saan mina ise otsustada. Ja aegade algusest (ise põdesin veel, et mitte just päevast üks, aga nii 2-nädalaselt, kui me olime kodanikuga veidi ka tutvunud) oleme teinud kell 7st alates siis seda nn rutiini. Ei tee midagi keerulist, mida peaks pähe õppima ega seinale kirjutama. Lihtsalt lähme rahulikule tegevusele, seejärel järgneb süleaeg, siis käed-nägu puhtaks, ööriided/bodi, öömähku, kardinad ette ja tuba vaikseks ning pimedaks (ma ei vaata telekat tagatoas) ning tiss suhu (magab endiselt mu kõrval). Nii et me ei kasuta voodikarusselli magama jäämiseks (ma ei tea tegelt üldse, mis selle ametlik eesmärk on?), vaid rohkem lapsehoidja ja meelelahutaja asemel :D. Ja tavaliselt tissi saades uinub, ning võib minna nii tund, enne kui saan voodist ära hiilida. Sest umbes 40 minuti pealt lõppeb esimene unetsükkel ja siis peaks olema veel olemas, et ta saaks tissi abil end sügavamasse unne panna.
Vahel, nüüd viimasel ajal sagedamini, saab enda kõhu täis ning magama samas ei jää. Siis tuleb süles kussutada - ise ei jää.

Sellest rutiinist oleme enamvähem suutnud kinni hoida, va mõned üksikud erandid, kui tuleme külast, oleme palju üle elanud päeva jooksul, mõni õhtune uinak on liiga hiliseks läinud või siis mingi muu häirija (alguses kindlasti gaasid jm).

Vahepeal on laps muutnud oma une kestusi, ma esimesi ei mäleta. Vist magas pikalt ja palju, oli rohkem unes kui ärkvel. Ikka nii 2-3h kaupa ja mõnikord ka 4. Sinna vahele käis tiss, aga värskes õhus polnud sedagi. Siis tuli auto- ja vankritõrge ning hakkasid 40-minutised uinakud kärus, suure nutuga jäi ja siledal teel või käru peatudes ärkas. Edaspidi tegime nii kuuajase kärupausi (õnneks oli ka kuum ilm, mis seda soodustas, õue siis nagunii ei kiskunud) ning nüüd on jällegi vastupidi - kärus ei uinu üldse, pigem juba magavana ta sinna panna, magab edukalt seisvas kärus ja siledal teel tasakesi kärutades. Kestus ikka nii 40 min.

Unekoolitusel käies saime teada, et tsükkel on 20 min ja 40 min on väga tavaline beebidel.

Kuid viimane, mida mäletan, oli 40 min, siis umbes 2 tundi ja siis õhtune 40 min. Nüüd viimasel ajal on see muutunud umbes ebaregulaarseteks 40 min uinakuteks (3 tk päevas) ja mõni isegi 20 min ainult. On ja 5-minutisi juhtunud ja ma õieti ei pea seda magamiseks. Aga beebi jaoks on see powernap, ja ta tunneb, et on puhanud ning ärkab, nagu oleks 3 h maganud. Muidugi väsib siis kiiresti. Samuti vahetas ta ära üks hetk hommikuse 40 min uinaku selle pikema vastu. Ja mõni päev on ikka jälle lühike - pikk - lühike.

Viimane nädal on olnud täitsa segamini une mõttes. Ka meie rutiin, sest olen suvel alati suur toimetaja ja aja ära kasutaja, seega kui ta ei saa voodis magada, peab autos hakkama saama või vahel ka õlal. Jep, süles ei uinu klassikalises hälli asendis. Aga kui näen, et on üliväsinud, siis ikka orgunnin end koju ja pikutame koos. Selline formaat toimib ka siis, kui olen ise väsinud nt ööst.

Une jälgimise võtsin tänu nendele muudatustele ette jälle ja hakkasin äppi kirja panema, et mingeid üldistusi teha. Sellega võin kukele käia, ainuke asi, mis kindel on, et ärkame nii 8 paiku. Tund siia-sinna. See sobib. Aga magama võime minna vahel 8, vahel 9 ja isegi 10. Ja ei ole enam 3 uinakut päevas. Mõnikord on ainult kaks! Ja ühe korra juhtus isegi üks. Ülipikk oli siis!

Hakkasin jälgima ärkveloleku keskmist ja tuleb välja, et see liiga pikk - 3 tundi. Võiks olla nii 2,5. Ideaalis. Samas tuleb enamasti ööpäevane uni kokku (öösel magab piisavalt pikalt 11-12h). Aga päeval nii pikk ülevalolek tähendab ulme jorutamist ja sületamist. Pole samas hullu, ma tean ju, et hakkan igatsema seda süleaega, kui ta mul eest ära jookseb... ja siis ülikooli läheb.

Aga jah, graafik näitab suvalisi kellaaegu, suvalisi kestusi. Üldistused kehtivad enamasti, et 20 minutiga saab jagada kõike seda... kõik.

Näiteks - käisime laupäeval sõprade peol ja tulime kenasti koju kell 9. Küll aga oli väike miniuinak toimunud 8 paiku, mis lükkas une 11 peale.

Eile: läks magama aga kell 7 läbi juba, pool 8 juba norskas! Hoidsin hinge kinni, et oleks ööuni.

Täna: tegi jällegi täna mingit järjekordset une-anomaaliat ning magas korraga päeva kõik une ära kokku 3:30 koos väikese pausiga, kus ta mängis, aga siis ikkagi magas edasi (see oli mingi uus asi minu jaoks, nagu poolunes oleks olnud), siis lõunal tegi kuni kella 4ni mingi klassikalise 40min ja siis läks kell pool 8 magama. Ise hõõrus silmi, aga und ei tulnud. See on über vara meie jaoks, selline ööuni! Põnevusega ootan, mida homme toob. Sest eile läks veerand 8 juba ja ärkas ikkagi norm ajal (mitte kell 5).

Mul on nüüd uus reegel - peale kella 6 enam ühtegi uinakut ei tee. Isegi peale 5 on veidi kahtlane. Vaatame, kas jääbki siis see kell 8 magama. Üldiselt sellises vanuses juba võiks küll (7-8). Beebid teatavasti lähevad veidi hiljem (9-11). Mujal maailmas pannakse lapsed 6-7 magama. Aga siis nad muidugi ärkavad ka vara - mulle see 8 paiku sobib. Kell 5-6 ei sooviks, aitäh! Näis, kas see aitab ja töötab. Nagunii 2 une peale minnakse teatud vanuses!

Ööunest ka: magab, nagu öeldud, minu kõrval. Hetkel on meil hambaralli käimas, nii et mõnikord ärkab nuttes. Samuti häirivad igasugused uued asjad, nii et nagu mähkmereklaamis öeldakse - päeval õpitu tuleb voodisse kaasa ja siis on head mähet vaja. Meil ka rullimine ja keerlemine täies hoos. Tiss aitab enamasti und jätkata. Uhh, olen selle üle elutänulik!

Oma voodi: nope. Selle me sättisime nüüd ühendusse oma voodiga ja just siis, kui olin leiutamas järjekordset "geniaalset" lahendust, et kuidas see voodi ei nihkuks eemale, aitas mind sõbranna välja, et pane midagi täpselt voodi ja seina vahele. Nii ma tehingi ja nüüd võin seal ise kõhutada ja laps ka, enam ei ole seal seda vahet. Pluss, madratsite vahele tekkinud augu või vahe täitsin baikatekiga. Kõik lahendused on toiminud ja laps kasutab meie voodeid nüüd endale rullimismatina!
Muide, tunnen, et magan ise paremini, kui laps mul kaisus, mitte oma voodis. Siis tekib vajadus kontrollida, kas kõik on OK ja vaatan ka kella, et kas juba söögiaeg lähenemas! Ühesõnaga, ei maga!

Uutest muutustest siis kindlasti jälle.

No comments:

Post a Comment