Üheksas nädal

... Ja jookseb 10. See nädal on suhteliselt raske olnud - meil on magama jäämisega suured raskused, endiselt gaasid ja isegi tissistreik kohati. Hetkel peaks kestma teine kasvuspurt, mis mõne päeva parast peaks läbi saama. 

Kuidas ma siis lahendan neid olukordi? 

Tissistreik: proovin maha rahustada ja pakun uuesti ja uuesti tissi. Salamisi loodan, et äkki jääb süües magama. Seda vanasti juhtus tihedamini. Peamine aeg on selleks õhtupoolik kuskil alates 4st siis käibki meil korteris kisa; kuni selle ajani on ok planeerida käimisi ja tegemisi.

Gaasid: on näha, et püsti on kõige parem asend ja kõht kõhu vastas töötab ka. Öösiti punnitab, aga nutma hakkab kuskil 5 paiku alles. Siis korra käime korteris ringi, vajadusel vahetame mähkme ja proovime tissi abil unele saada. Kui ei saa, teeme putru ja alustame päeva ning magame järgi kuskil 8-9st alates nii 11-12ni söögipausidega.

Magamine: loodan niisiis tissile, kuid see taktika töötab vaid öösel alates viimastest nädalatest. Päeval ta küll sööb ja vahel tukub, kuid pikka und ei tule - kas ärkab, kui lahkun, või siis tuleb söömise ajal gaas ja ajab une ära.
Nüüd niisiis vaja võimelda iga kord enne und - laps annab isegi märku, et on väsinud unenutu ja silmade/kõrvade/juuste hõõrumisega, kuid ise magama ei oska jääda. Pikali pannes hakkab karjuma, sest on halb, nii külili kui selili kui kõhuli, olen proovinud. Niisiis on peale tissi teine variant kandelina (natuke vigiseb, aga üldiselt jääb 10-15 min jooksul magama olenevalt väsimusest), kus uni kestab suht lühidalt ja ööseks on minu jaoks see ebamugav, kuna linaga ma magama ei lähe ja linast lahti võttes ta ärkab. Ja kolmas variant on siis unele kussutamine: süles, püsti asendis, kuidagi küljel või nn hälliasendis ta ei kannata - gaasid, kõhuli käe peal hakkab ka vigisema, või siis uinub nii 10ks minutiks. See võib aega võtta ca tund vmt. Praegu ma näiteks istun palli peal, laps linas ja panin tolmuimeja ka käima. Selleks on äpp ka, aga mul aku suht tühi :D lisaks mul ka kiiktool varuks, seda kasutame ka aktiivselt. 
Nii et meie õhtud on tõesti nuttu täis praegu - tavaliselt ulatan mehele kisava beebi ja hakkan ise köögis toimetama. Tal õnnestub laps palju kiiremini unele saada. Klassika on muidugi see, et paned käest ära, on 5-10 minuti pärast vigin ja tsirkus Barcelona hakkab otsast peale. Eile õhtul ja täna hommikul kohe oli illustreeriv näide. 
Muidugi ma võin ka vaktsineerimist süüdistada, aga kahtlustan, et peab ikka õppima magama jääma ise.

Tunnen end kohati nii saamatu ja abituna, samas tean, et laps ju nutab ja sõnum on enamasti "aita mind" - kas süüa, kakada või magama jääda. Mehest on palju abi, kuigi tal pikad õhtud, siis aitab vähemalt hommikuti.

Häid asju ka: ennelõunal tehtud plaanid oleme saanud teoks teha, mina käisin sünnitusjärgset kontrolli saamas (kõik ok, armid ilusad), laps oma arstil, tegime trefunksi beebikinos Triinuga, ja külastasime esimest korda lühidalt kaubanduskeskust (turvahäll poekärusse). Täna käisime ka beebivõimlemises (ITK), kus poja vastu pidas - alguses tsips vigises. 
Peale "rasket" trenni lubasin endale latte ja jäätise - ma pole kunagi maiasmokk olnud, aga imetamine on magusa minuni toonud (muidu sööksin soolast muudkui). Autos muide meeldib magada, kui korra jääb, siis magab pikalt, aga ei tohi siis enne õiget aega peatuda, muidu on katkestatud uni ja jama (vt ülalpool).


Areng: hakkas märkama voodikarusselli, samuti tundis huvi rippuvate asjanduste vastu (peaks neid soetama turvahällile näiteks), võib juba omaette olla nii 15 minutit, aga ainult kohe peale sööki; vaatab põnevusega valget kapiust ja sellel asuvat linki ning mustvalge mustriga asju; naerab tissi otsas ja tahab jutustada (söögilaua taga peab ikka sööma?), laseb end sagedamini riietada ilma nutma hakkamata. Lutti endiselt ei võta ja lutipudelit pole veel proovinud. Kaela hoiab, beebile omaseid tõmblusi vähemaks jäänud ja reageerib häältele ning tunneb ära "omad".

No comments:

Post a Comment